Etappe 14

Etappe 14 Van Aroa naar Santiago de Compostela

donderdag 18 oktober 

 

Als we 's ochtends vertrekken zien we pas goed in wat voor mooi oud dorp we hebben overnacht. Echt een typisch Galicisch dorp. Vandaag is de laatste wandeletappe. Ons rest nog de laatstse 15 km naar ons einddoel: Santiago de Compostela en dan zit het avontuur er op.

 

We ontbijten in Faramello. Als we willen afrekenen is er geen pinmogelijkheid. We hadden er even niet goed op gelet en komen iets meer dan een euro tekort en het eten hebben we al op... De dame achter de bar zegt: laat maar zitten. Maar het ging niet helemaal van harte. Toch gaan we voor haar ook maar een kaarsje opsteken als we in Santiago zijn.

 

Vandaag is het gelukkig droog, het is niet zo koud maar de zon laat nog op zich wachten. Als we in het dorp Miradoiro zijn aangekomen, lunchen we in de plaatselijke Ierse Pub. De laatste etappe is een beetje saai, het gaat veel langs de weg. Maar de natuur is wel weer mooi en we komen nog onverwacht veel "wildlife " tegen. En vlak voor we aan de laatste vijf km beginnen, lopen we toch nog  een stuk door de bossen.

 

Als we bij het paaltje zijn aangekomen dat aangeeft dat we er nog maar vijf hoeven,  nemen we afscheid van de natuur en gaan we de buitenwijken van Santiago in. Het is best een lang stuk tot de kathedraal en het gaat omhoog. Van onze aankomst bij het eindpunt moet je je geen vierdaagse taferelen voorstellen. Er staan geen mensen met gladiolen ons juichend op te wachten. Op het plaza Obradoiro, het grote plein voor de kathedraal, zitten her en der wat groepjes mensen. Pelgrims die het doel hebben bereikt. Maar ook zie je daar busladingen met toeristen want Santiago is best een trekpleister.

 

Wij hebben onze bestemming bereikt en zijn superblij en trots op onszelf en elkaar. En tegelijkertijd is het ook heel raar dat het er op zit. We hebben twee weken lang een heel simpel leven geleid. 's Morgens inpakken en wegwezen, lopen en op tijd zorgen voor eten, drinken en een overnachtingplek. Je komt in een heel fijn ritme en laat al het gewone even los. Morgen gaan we weer terug naar het "gewone" leven. En daar hebben we ook weer zin in, zeker met het vooruitzicht dat onze geliefden ons morgen staan op te wachten op Schiphol.

 

Nu kunnen we onze Compostela gaan halen bij het pelgrimsbureau. Daar moet je na het afleggen van deze tocht nog wel wat geduld voor hebben, we zijn niet de enige. Als we in de rij staan zien we nog twee bekende stellen  (die ook in de herberg van Briallos waren) die net de Compostela hebben gehaald. Eindelijk zijn we aan de beurt. Het ziet er een beetje uit als het loket van burgerzaken. Ik moet mijn pelgrimspaspoort laten zien en de stempels worden gecheckt. Ik krijg mijn Compostela overhandigd. Als ik aangeef dat mijn naam verkeerd geschreven is, zegt de beste man dat het Latijn is. Nu heb ik op school Latijn gehad maar van Visscher maak je geen Disscher! Gefronste wenkbrauwen en ik moet mijn paspoort laten zien, maar dan wordt het snel gecorrigeerd. Anne en ik zitten gebakken, ons plekje in de hemel is afgekocht😂

 

We drinken een wijntje op het volbrengen van de tocht en checken daarna in bij het hotel, dat heel klein maar efficiënt is ingericht en op loopafstand is van de stad. Om de hoek zit in een foodmarket, super leuke plek met lekker eten. Morgen gaan we nog even sightseeing doen maar eerst slapen.  

O Aroa op de vroege ochtend

O Aroa

Eén van de oudste wegkruizen van Galicië

Tegemoetkomend verkeer

Let op die twee kleintjes achterin

Laatste natuur-selfie

De laatste kilometers

Het eind is in zicht (of inzicht?)

Op het plein voor de kathedraal

Blij ei moment

Anne krijgt haar Compostela