Etappe 13

Van Pontecesures naar O Aroa

woensdag 17 oktober

 

Vandaag starten we rustig op na een goede nacht slaap en ontbijten we in het hotel (eindelijk weer eens een bakje yoghurt). Dan zetten we koers naar het stadje Padron, waar we al heel dicht bij zijn. Padron is een belangrijke stad in het verhaal van Sint Jacobus. Klein stukje geschiedenis: volgens de overlevering was Jacobus een van de 12 apostelen van Jezus. Na diens dood, gingen ze het evangelie verkondigen. Jacobus deed dit onder meer in Spanje en Portugal. Hij is later een marteldood gestorven in Jeruzalem en de legende gaat dat zijn mede-predikanten/vrienden zijn stoffelijke resten toen per boot hebben teruggebracht naar de plek waar hij veel volgers had. De paal waaraan de boot aanlegde, staat nu in de kerk van Padron. Die hebben we dus bekeken in de kerk.

 

Ook is Padron de eerste plek waar Jacobus begon met het verkondigen van het evangelie. We wisten dit omdat het in ons boekje stond. We moesten echter wel even zoeken naar de plek, heel goed staat het niet aangegeven en we zagen er ook geen andere pelgrims. Maar eenmaal bovenop de berg, kan ik me er wel iets bij voorstellen. Een plek waar je uitziet over de stad.

 

Hierna houden we een vroege lunchpauze want we kunnen deze stad niet achter ons laten zonder de bekende Pimentos de Padron te hebben gegeten. Dat zijn kleine groene gefrituurde pepertjes met zout die niet heet zijn. Maar let op:1 op de 20 is dat wel en je weet nooit welke.

 

Hierna zetten we koers ricting het dorpje Faramello waar we willen overnachten. Helaas klopt het weerbericht weer en het regent. En niet zo'n beetje ook. De route is veel langs de weg en wat saai vandaag. Met de regen erbij wordt het niet veel mooier. We schuilen onderweg een keer in een cafe om op te warmen met een kop thee en lopen weer door. Op een gegeven moment is zelfs m'n onderbroek doorweekt en soppen mijn schoenen. Bij Anne is het niet veel beter.

 

Als we door een mooi oud dorpje lopen, zien we een pension. Op booking.com zien we dat er geen beschikbaarheid is, maar we hebben inmiddels geleerd dat je soms beter even kunt bellen. Dat doen we en binnen 5 minuten komt Josepha aangereden. Zij is de eigenaresse en laat ons binnen. Eigenlijk was het al gesloten omdat het hoogseizoen is afgelopen. Het is best een grote ruimte en er is een kacheltje. Vooral dat laatste is een uitkomst voor de natte spullen. Als ik vraag of er in de buurt een restaurant is, zegt ze dat ze ook nog een hotelletje en restaurant runt. We mogen haar bellen en dan komt ze ons met de auto ophalen. Hoe lief is dat! En we kunnen daar ook nog onze natte spullen in de droger stoppen.

 

We proppen onze wandelschoenen vol met kranten en hangen alles uit wat niet in de droger kan. Dan bellen we Josepha en gaan we met haar mee naar het restaurant. Ze vertelt dat ze is geboren en getogen in het dorp. In de bar ontmoeten we haar man en haar ouders, die ook allemaal meewerken. Het is niet druk op deze doordeweekse avond. We tellen drie andere gasten. We drinken een borrel en eten heerlijk. Aan het eind van de avond brengt haar man ons weer thuis. 

Padron

Dit is de paal.waaraan de boot met de stoffelijke resten van Sint Jacobus aanlegde

Oude straatjes in Padron

Dit is de plek waar Jacobus begon met prediken

Padronpepers, een lekkernij

In de bar met Josepha

Uitdragerij van onze natte spullen

Dit is een alinea. Klik hier om eigen tekst toe te voegen en te bewerken. Hier kun je jouw bezoekers je verhaal en bijzonderheden over jezelf vertellen.