Etappe 5 Van Balugâes naar Ponte de Lima

Dinsdag 9 oktober

 

Ik heb niet mega-goed geslapen in de Quinta. Ik denk dat de bedden nog van opa en oma zijn geweest. Staat leuk zo'n rustieke inrichting maar comfortabel is het niet altijd. Het ontbijt is goed verzorgd en lekker zodat we goed gevoederd op pad kunnen. Het doel van vandaag is Ponte de Lima.

 

Het is wederom een prachtige dag en de weg is weer zo mooi en afwisselend.  Onderweg eten we fruit van bomen en een broodje dat we van het ontbijt hadden meegenomen. Er zijn weinig pleisterplaatsen onderweg dus we zijn erg blij met het eten dat we hebben. We genieten enorm van hoe mooi het landschap is en hoe het steeds verandert.

 

Als we om half 3 eindelijk bij een cafeetje aankomen, hebben ze geen pin en wij zijn nagenoeg door ons contante geld heen. We hebben nog 5 euro, daar kun je 1 pelgrimsmenu van kopen. Als we uitleggen dat we dat willen delen, komt het meisje even later via Google translate vertellen dat de kok wat extra eten voor ons maakt, voor hetzelfde geld. Ze vond dat we er erg moe uitzagen en wel een lekker hapje kunnen gebruiken. We krijgen een heerlijke omelet en limonade. Dankbaar voor dit lekkere maal, rekenen we af en beloven we bij aankomst in Santiago een gebedje te doen. We krijgen ook nog een Santiago kruisje van haar mee, dat we nu om beurten aan onze rugzak dragen. Tja zo blijkt maar weer dat de camino er voor zorgt dat je krijgt wat je nodig hebt. 

 

Rond half zes komen we aan bij Ponte de Lima, een heel mooi gelegen stadje. We checken in bij de herberg. Het wordt Anne's eerste keer en dan ook nog meteen in een municipal (beheer door gemeente en vaste prijs van 5 of 6 euro). Meestal betekent dat grote gemengde slaapzalen en sobere voorzieningen. Naast Anne ligt een man met natuurlijke dreads die niet zo fris ruiken.

 

We frissen ons op en gaan uit eten in een leuk restaurantje en spoeden ons dan terug naar de herberg. Om 22 uur moeten we binnen zijn want dan sluit de deur. We zijn om half 10 terug maar een groot deel van de slaapzaal ligt al te pitten en het licht is al uit. Wij gaan ons ook maar gereed maken voor de nacht. Oordoppen in en oogmasker op, hopelijk vallen we snel in slaap tussen de snurkende mensen.

Kapelletje onderweg

Lokale bewoner van een van de dorpen waar we door heen kwamen (waarschijnlijk de jongste)

Druiven zijn net geoogst

Wijnranken in de herfstzon

Kiwi's groeien hier goed

En tamme kastanjes

Pelgrims fonteintje onderweg

Lunch van Maria in ruil voor een gebedje in Santiago

Ponte de Lima

Ponte de Lima

Ponte de Lima