Etappe 3 Van Arcos naar Barcelos

Zondag 7 oktober

 

We hebben best goed geslapen op de opklapbedden en verschijnen fris aan het ontbijt. We hebben gezelschap van dezelfde twee Franse stellen als gisteravond bij het diner. Die zeggen niet zoveel. Het ontbijt is goed verzorgd. Even later schuiven twee Roemenen aan die heel aardig zijn. Ze geven ons tips voor overnachtingsmogelijkheden in onze volgende bestemming: Barcelos.

 

Na het ontbijt nemen we afscheid van de lieve gastvrouw van Villa d'Arcos. Ze begeleidt ons naar de voordeur. Volgens een Portugese traditie zorgt dat er voor dat je gasten nog eens terugkomen. Nou dat werkt goed want binnen drie minuten zijn we er weer. We waren de stempel voor ons pelgrimspaspoort vergeten. En dat is belangrijk want het verkrijgen van de Compostela vereist één tot twee stempels per dag. Dus we verzamelen stempels.

 

Mét stempel gaan we dan op pad. We komen al vrij snel in het volgende dorpje San Pedro de Rates, een heel mooi plaatsje waar we een koffietje drinken  (en een stempel krijgen). In tegenstelling tot gisteren is de route heel mooi en gaat het langs mooie dorpsweggetjes,  bossen, akkers en maar weinig langs de grote weg. Soms komen we door dorpjes waar het lijkt alsof er helemaal niemand is, zo stil en verlaten ziet het er uit. We zijn inmiddels aardig gewend aan het lopen met bepakking. Het is flink warm dus we zweten wat af. Op een gegeven moment horen we een apart muziekje. Dat komt uit een soort van schuurtje  dat langs het pad staat en is ingericht als een soort van Camino poppenkast.  Zie filmpje hieronder.

 

We lunchen in het dorpje Pedra Furada met een pelgrimsmenu. De uitbater van het tentje is een soort van Camino beroemdheid. Hij staat dan ook vermeld in het Camino boekje van John Brierley en laat hij dat boekje nou ook verkopen! Voor de route hoeven we het niet te kopen, die is heel goed aangegeven. Maar wel superhandig op te weten of er onderweg voldoende horeca is en waar de slaapplaatsen zijn. Daar is ons Duitse boekje niet zo duidelijk in. We zijn helemaal blij met ons boekje. Aan het eind van de middag denken we dat we er zijn maar blijkt het nog maar Barcelinhos te zijn. Een klein voorstadje. We moeten dus nog even door. Ik heb best last van de blaar nog steeds, even doorbijten.

 

Uiteindelijk ik daar het einddoel van vandaag inzicht; Barcelos. Een leuk stadje met wat winkels en eettentjes. We hebben een leuk onderkomen. Nadat we zijn opgefrist, gaan we eten. 's Avonds is het erg stilletjes in Barcelos. We komen terecht in een fantastisch ingerichte tent met muurschildering en al. We zijn de enige gasten en de gastheer is al bejaard. We krijgen een pelgrimsmenu en eten weer heerlijk. Soep, verse zeebaars en een gepofte appel als toetje. En we moeten van de beste man ook nog de andere toetjes proberen.

 

Terug in onze casa doen we nog "even" de was. Omdat het bij het washok nogal donker is, hebben we niet helemaal het goede programma gekozen. We moeten heel lang wachten voor het klaar is. Nu maar hopen dat alles morgenochtend droog is. 

S. Pedro de Rates

Deze stenenhoopjes zie je overal onderweg. Bouwsels van de vele pelgrims die voorbij komen

on the road

mooie natuur

De route is goed gemarkeerd. Verdwalen lukt haast niet

Gek huisje onderweg

Restaurant voor ons alleen

Barcelos by night