Een goed begin!

Ayubowan!

De reis in Sri Lanka is begonnen! Man wat lijkt het alweer lang geleden dat m'n lieve vriendin Anne me uitzwaaide op Schiphol (gisterochtend dus).

Na een lange maar goed verlopen vlucht, landde ik vanmorgen om half 5 in Colombo, de hoofdstad van het land. Je hoeft hier niet je best te doen om vervoer te regelen. In de 200 meter naar de pinautomaat word ik belaagd door taxichauffeurs die me graag overal heen willen brengen, met de auto of tuktuk. Ik word keurig afgezet door Rahuda bij het hotelletje dat ik via booking.com had geboekt. Ik verlang naar een douche en wat uurtjes slaap.

Maar... ik krijg meteen de eerste uitdaging voor mijn kiezen: het hotel heeft toch geen plek (de bevestiging van booking.com is dus niet zo veel waard). Daar sta je dan, al bijna 24 uur wakker, klimaat- en cultuurshock...

Lang leve de WiFi en (toch maar) booking.com. Ik zie een guesthouse vlakbij. De eigenaar van het hotel is zo vriendelijk om me daar even te droppen. De eigenaar van het guesthouse wordt onder de douche vandaan getrommeld (het is net half 7). Hier kan ik wel terecht, al moet ik nog even geduld hebben voordat ik de kamer in kan. Ik ben terecht gekomen bij hele lieve mensen en maak kennis met de hele familie inclusief de hond en opa. Ik krijg een typisch Sri Lankaans ontbijt, een soort van pannenkoekjes, 1 met ei, 1 met banaan en 1 met honing. En veel vers fruit.  

Daarna mag ik hun badkamer gebruiken om me op te frissen. Ik word door hun huis geleid en  krijg hierdoor een inkijkje in hun leven. Het huis oogt armoedig (naar westerse maatstaven). Deze mensen werken heel hard om hun kostje bij elkaar te verdienen. De douche stelt niet veel voor, eerder een viezig schuurtje. Maar toch heel fijn.  

De heer des huizes is naast eigenaar ook te huren als chauffeur en regelt korte trips in de omgeving van Negombo.  Omdat ik toch nog moet wachten tot de kamer vrij is, besluit ik mee te gaan met een boottochtje door de lagune van Colombo samen met een jong stel uit Parijs.  Voor hen is het de laatste dag, ze geven me veel nuttige info. Zij hebben alles op de bonnefooi en met ov gedaan. Dat sterkt mij in het idee om dat ook te doen. 

Het boottochtje is een heerlijke manier om van start te gaan. Meteen al wildlife gezien (veel vogels en apen) en in het water genoten van een kokosnoot die ter plekke werd opengehakt. Hierbij kreeg ik heel erg het "opeenonbewoondeieiheiland" gevoel. Zo lekker als dingen anders lopen dan bedacht en dan heel fijn blijken uit te pakken.

Oh ja we hebben ook nog gevist. Ik heb mijn naam alleen geen eer aangegaan, want niets gevangen. Maar misschien had het er mee te maken dat ik mijn ogen niet meer open kon houden en in slaap sukkelde...

Terug in het dorp is de kamer klaar en plof ik op het fijne bed om een paar uurtjes slaap te pakken. 

Als ik wakker word heeft de gastvrouw een heerlijke maaltijd: gebakken rijst met groente, dal en chicken dawal met een lokaal lion biertje. Heerlijk!

Tot zover mijn eerste indruk van dit nu al mooie land met lieve mensen! 

Liefs, Barbara

Huizen aan de lagune van Negombo

Op een onbewoond eiland gevoel

Witte reigers

Aapjes kijken

Visser in de lagune van Negombo

Sporen van de tsunami uit 2004

Dutch canal in Negombo

Blij